Szováta Anno

...történt egy székelyföldi fürdőn.

Háziipari kiállítás Szovátafürdőn 1914-ben

2016. január 27. 14:54 - Szolláth Hunor

kepkivagas_10.JPG

A háziipari kiállításnak az István Szálló előtti tér adott otthont (Képes levelezőlap, magángyűjtemény)

1914 májusában, még az első világháború kitörését megelőzően, a Királyi Magyar Automobil-klub az egész országon végigvonuló kárpáti túrát szervezett, amelyre nagyszámú európai, és amerikai autótulajdonos is benevezett. A karaván május 26-án érte el Szovátafürdőt, amelynek alkalmából a Székely Kirendeltség nagyszabású tervet valósított meg, hogy a külföldiekkel megismertesse a székely háziipart. Egy kiállítás keretén belül minden vidékről beszerezték a speciális háziipar által készített tárgyakat, melyeket bazárszerűen rendeztek be a szovátai fürdőtelepen. A kiállítás szervezője Toroczkai-Wigand Ede, az ismert építész, és tervezőművész volt.

toroczkaiwigand.jpg

Toroczkai-Wigand Ede (Forrás: Kisfaludy Károly Könyvtár)

Bemutatták itt a székely szőtteseket, kancsókat, tálakat, tányérokat, varrottasokat, különféle agyagárukat, falusi mesterek által készített díszeket, használati apróságokat. Külön helyet kaptak a makfalvi képfaragó Molnár Dániel munkái, cserépállatai, és a marosvásárhelyi Szent Ferenc rendi zárda faragóműhelyének termékei. Külsőségekben is vigyáztak a népiességre: az árusítást piros selyemkendős torockói lányok végezték, csizmában, és szalagos pártában, írja a Székely Nép című lap 1914. május 16-án.

Az egész kiállításon a már említett építész, tervező Wigand Ede ötletei alakultak hangulatos képpé. Egy nomád sátrat építettek, mellette kaptak helyet a torockói bányászkunyhók, sövényes kertek, csűrök is, olvashatjuk továbbá a Székely Népben 1914. május 19-én. A sátorban helyezték el a háziipari termékeket, ahol magának a tervezőnek a tárgyai alkották a legjelentősebb kiállítási cikkeket. Színes viráglétrák sorakoztak, faragott búsuló juhász bámult a messzeségbe, vagy éppen szintén faragott kecskepásztor merengett el álmodozva. Virágkarók kerültek bemutatásra, régi kopjafák mintájára, amelyek buzogányszerű díszekkel ékeskedtek.

csillagabrosz_1_valtozat.jpg

Toroczkai Csillagabrosza, első változat

Látható volt Toroczkai „bóbiskoló” széke is, a támláján egy öreg juhász támaszkodott a botjára, jobbra és balra két bivalyfej kifutó ornamentikával, melyen selyemzsinóron csüngött le a szék ülésére két kivarrott párnára. A leghangulatosabb minden bizonnyal az összecsukható szerkezetű meseasztal volt, melynek címe: „Vót eccő egy királ”. A lapján az ég-abrosz volt, teleszórva csillagokkal a pásztorember látköre szerint, rajta birkák, juhok, gödölyék testesítették meg a csillagképeket. A gazdagon díszített, részletesen megmunkált asztal első lábán öreg király állt, amint a kutyája ráakad a kígyófészekre, és az elátkozott királykisasszonyra, míg a másik lábon azt a jelenetet rögzítették, amikor a juhászlegény ráakad, és megváltja a királykisasszonyt, alatta a mezőn juhai ballagnak.

csillagabrosz_2_valtozat.jpg

Toroczkai Csillagabrosza, második változat

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szovataanno.blog.hu/api/trackback/id/tr138321924

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása