Szováta Anno

...történt egy székelyföldi fürdőn.

Az 1904–1905-ös szezon fürdővendégei Szovátán

2015. október 28. 12:01 - Szolláth Hunor

Híres nyaralóvendégek Szovátán VI. rész

A Medve-tavi fürdő elindulásával egyre több külföldi vendég is érkezett Szováta-fürdőre, az 1904–1905-ös szezonban pedig sok kíváncsi író, művész, művésznő merészkedett az akkor fiatalnak mondható tó meleg és sós habjai közé. 

1_3.JPG

A Mogyorósi-tó kabinjai a múlt század elején (Képes levelezőlap részlet, Saját gyűjtemény)

Itt nyaralt többek között Komjáthy Béla, Endrődi Sándor és Béla, Szabolcska Mihály, Vikár Béla is. Az Erdély című folyóiratban Szádeczky Lajos találóan írja le a nyaralókat: 

„A legegyszerűbb mulatság volt az útazás Afrikába, azaz a tó átúszása a túlsó partvidékre, hol aki fekete sárral bekente magát, olyan négerré változott, hogy Abissziniában is számot tehetett volna. Itt vivattak az orosz-japán tengeri csaták, melyekben a portarturi és balti flották (a nők) bekerítése és blokádja volt a japánok (a gavallérok) feladata. Az üldözött orosz hajók sokszor a mellék öbölbe találtak menekülést az elfogatás elől.” 

Ezeket a csatákat vízi táncmulatság fejezte be, a párok egymással szemben úszva mutatták be a francia négyes figuráit, néhányan a csárdást is megkockáztatták. A fürdőkabin falán egy alkalmi versike meg is énekelte a nyaralást, melyet a fürdőközönség az estéli tutajozás közben a Bob-herceg dallamára énekelt:

Szovátán hej, van három sós-tó

És mindenikben víz elég,

A tóban uszkál sok bájos nőcske

S a férfi szíve majd elég,

Gömbölyű vállak, formás lábak

Keltenek forró, édes vágyat...

Hát még a mit elrejt a tó

A bűvös-bájos Medve-tó!"

kepkivagas_5.JPG

A Fekete-tó kabinjai a múlt század elején (Képes levelezőlap részlet, Saját gyűjtemény)

Az egyéb írások, versek mellett, mint amilyeneket Szabolcska Mihály, és Endrődi írtak, egy lapot is megjelentettek az írásra hajlamos fürdővendégek Szovátka és vidéke címmel. Eben az írott és rajzolt lapban énekelték meg a szovátai idillt, Vikár Béla még a koszt ellen is rímekben fakadt ki:

"Ha megevéd a varga-bélest te

Majd meglátod kavarg a bél este!"

A forró vizű Medve-tó helyett azonban szívesebben keresték fel a fürdőzők a Mogyorósi-tavat, vagy a Fekete-tavat, ahol a vízi csaták tutajokon, egy-egy szál rönkön, keresztfákon folytak. 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szovataanno.blog.hu/api/trackback/id/tr768028758

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása