Szováta Anno

...történt egy székelyföldi fürdőn.

A román királyi család a régi Szovátafürdőn

2015. október 13. 10:54 - Szolláth Hunor

Híres nyaralóvendégek Szovátán V. rész

Az első világháború után Erdély Romániához kerülésével sok vendég érkezett a korábbi román fejedelemségekből Szovátára: Iuliu Maniu a Nemzeti Parasztpárt elnöke, vagy Miron Cristea, Románia első patriarchája. 

2.JPG

A királyi család a Medve-tó partján (Képes levelezőlap, saját gyűjtemény)

A háború nyomán megtorpant egy kicsit a fürdőélet, de a két világháború között Marius Sturza híres bécsi balneológus vezetésével második fénykorát élte a fürdőhely. Ennek köszönhető, hogy a román királyi család előtt sem maradt titok a csodás Szováta-fürdő, és 1922-től több idényen át a királyi pár egyik kedvenc nyaralóhelyévé vált. A Medve-tó partján saját négy kabinos, napozóterasszal ellátott, zsindelyfödésű fürdőkabinnal rendelkeztek. Mária királynénak a Szováta-patak mellett volt villája, ahol többek között meglátogatták az angol és a görög királyi család tagjai is.

1_5.JPG

A királyi család fürdőkabinjai (Képes levelezőlap, saját gyűjtemény)

A királyné látogatásairól több anekdota is fennmaradt. Az egyik a szovátai remetéhez, Radványi Antalhoz kapcsolódik, akinek kis vendéglője volt, ide tért be a királyné és kísérete egy alkalommal. Pisztrángot ettek, és Radványi nem akart pénzt elfogadni érte. Amikor az erős unszolásra egy borsos árat mondott, a királyné megkérdezte, miért ilyen drága, biztosan nagyon ritka a hal Szovátán. Nem, hanem a királyné igen ritka, jött az eszes felelet.

 Egy 1922-ben készült kisfilmet is ismerünk, mely a magas rangú család nyaralását mutatja be Szovátán. A királyi pár, és főleg Mária királyné, valamint a fürdőkabinok gyakran jelennek meg a két világháború között kiadott Szováta tematikájú képes levelezőlapokon, fotókon, valamint valószínűleg egy aranyveretes album is készült a szovátai látogatásokról.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szovataanno.blog.hu/api/trackback/id/tr367964256

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása